BAFTA-díjátadó: a vörös szőnyeg ruhái

Ági, 2013. február 18. hétfő

Az 1947-ben alapított BAFTA díjat (British Academy Film Awards) idén 66-dik alkalommal adták át londoni Királyi Operaházban február 10-én. Kicsit megkésve, de mi is be szeretnénk számolni a vörös szőnyegen látott ruhakölteményekről.

Idén is 26 kategóriában díjazták a filmeket, színészeket, producereket, díszlettervezőket és zeneszerzőket, tehát az egy négyzetméterre eső hírességek, couture ruhák és briliánsok száma megugrott a múlt vasárnap folyamán Londonban.

Abszolút győztest nem tudok kihirdetni, hiszen a dobogó legfelső fokán az én pontozásom szerint hárman kapnak helyet:

Marion Cotillard egy csodaszép Christian Dior couture ruhával kápráztatott el. Egyszerű vonalak, enyhén aszimmetrikus szabás, visszafogott kiegészítők és egy kacéran felfogott haj.

Jessica Chastain egy vibrálóan kék színű Roland Mouret ruhában érkezett a BAFTA gálára, ami páratlan összhangban volt vörös fürtjeivel. Az összeállítást egy pár Jimmy Choo cipővel és Harry Winston ékszerekkel egészítette ki.

A harmadik nagy kedvenc Jennifer Lawrence volt, aki úgyszintén egy Christian Dior ruhát választott, melyet Chopard ékszerekkel egészített ki. A ruhát mintha a színésznőre szabták volna, az egyetlen probléma, a kellemetlen londoni időjárással akadt, hisz a törtfehér ruha alja kissé felázott.

Anne Hathaway egy nagyon egyszerű vonalvezetésű, kerek nyakú, fém elemekkel kirakott, fekete Burberry ruhában, valamint Anya Hindmarch borítéktáskával jelent meg, és zsebelte be a legjobb női mellékszereplő megformálásáért járó díjat (Les Misérables).

Gemma Arterton egy meseszép Celia Kritharioti haute couture esélyiben sétált be az operaházba. A félvállas ruha fekete és testszínű csíkozását merészen vállalta be a színésznő, ugyan nem nyerte el minden kommentátor tetszését, nálam mégis egy erős 9-est kap.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a fekete örök, mint a most következő sorok. Alicia Vikander egy Christian Dior fekete estélyiben pózol a vörös szőnyegen. Visszafogott, mégis szokatlan, elöl rövid, hátul hosszú, kedvencem a hátrészen levő kivágás.

Amy Adams egy fekete, csipke dekoltázsú Elie Saab couture esélyiben fényképezkedett a díjátadón. Sötét ruháját arany színű Casadei szandálokkal dobta fel.

Saoirse Ronan is a sötét tónusokat részesítette előnyben, ruhája Christopher Kane 2013-as őszi kollekciójából került ki. A ruha nyaki része hagyna még kívánnivalót maga után, de a lilába játszó virágokra rábólintok.

Sarah Jessica Parker visszafogta magát az Elie Saab kezeslábasával. Amúgy nagyon szép és elegáns az összhatás, tetszik a textúrák kombinálása és az eltalált kiegészítők, mégis többet vártam volna tőle.

Laura Whitmore kitett magáért és magából. Félreértés ne essen, a ruha Alexandre Vauthier 2012-es tavaszi couture kollekciójából nagyon jó választás volt, mind alak, mind bőrtónus szempontjából, a problémám az ékszerekkel van. Miért kellett a ruha puritánságát arany karkötőkkel és türkisz gyűrűkkel „feltuningolni”?

Hayley Atwell hasonlóan bevállalós volt az Antonio Berardi estélyivel. Nekem egy kicsit sok a jin-jang hatás és a peplum, de ízlések és pofonok.

Juno Temple monokróm Stella McCartney ruhája viszont 100%-ban elnyerte a tetszésemet. A piros körmök és a vékony aranygyűrű nagyot dob az egyszerű összeállításon. Csak azt nem értem, hogy hogy jön ide a vintage táska?

Elizabeth Olsen esélyije is megosztotta a véleményeket. A 2011-es Chanel couture ruha a kifutón nagyon extravagánsan hatott, de talán a BAFTA hangulatával nincs összhangban.

Ezen a véleményen vagyok Zawa Ashton ruhájával kapcsolatban is. A 2012-es tavaszi kollekcióban bemutatott Julien Macdonald estélyi a kifutón káprázatos, a vörös szőnyegen sajnos már nem annyira. De ez nem azt jelenti, hogy nem állna jól a hölgyeménynek, csak a ruha-helyszín-alkalom kombinációval nem vagyok kibékülve.

Alice Eve választását nem tudom értékelni. A 2013-as Alessandra Rich estélyi egyben próbál elegáns és kissé vadabb lenni, talán ezért jelenik meg a nyaki részen a lángokat imitáló „szelíd motoros” motívum?

Sally Field viszont nagyon jól választott, amikor a 2012-es őszi kollekcióban debütáló Antonio Berardi ruhát választotta, amelyet visszafogott De Beers ékszerekkel dobott fel.

Andrea Riseborough ruhaválasztását nem tudom hova tenni – tetszik is, meg nem is. Az estélyi Vivienne Westwoodnak, míg az ékszerek a De Beersnek köszönhetőek.

Laura Bailey egy 2013-as Roksanda Illinic ruhában tette tiszteletét a vörös szőnyegen. A szín nagyon tetszetős, sajnos a szabás kevésbé, mintha pár számmal nagyobb lenne a kelleténél, habár a mellette szereplő modellen is hasonlóan áll. Kivel van a baj?

És elérkeztünk az idei BAFTA (számomra) legnagyobb csalódásához. Helen Mirren az a színésznő, akit mindig is csodáltam, hogy milyen méltóságteljesen tudott megöregedni. Kifinomult stílusával mindig egy decens jelenség volt, bárhol tette is tiszteletét, viszont amikor megláttam halvány rózsaszínre festett hajával és ezzel a Nicholas Oakwell couture ruhájával, egy világ omlott össze bennem. A ruhával nincs túl sok problémám, de a hajszín… nektek mi a véleményetek?

Utoljára hagytam a kedvencem, Paloma Faith ugyancsak egy csodás Nicholas Oakwell couture ruhában tündökölt a díjátadón, és mintha nem lett volna elég az amúgyis komplikált díszítésű ruha, egy „különleges” csavart konttyal dobta fel a megjelenését, amit De Beers hajékszerrel díszítette. Az összhatás felbecsülhetetlen.

Nálatok ki kerül a dobogó fokaira?

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,