Az ősz illata

Ági, 2013. október 15. kedd

Hivatalosan is beköszöntött az ősz. Hűvös reggelek, sárga falevelek, köd, iskola, egyetem és még sok más, ami vele jár. Bevallom, nem rajongok a hideg évszakért, az ősz meg pont azt vezeti fel. Az emberek felöltöznek, begubóznak, megdermednek, ebből kifolyólag, nemhogy a tél, de az ősz sem tartozik a kedvenceim közé. Előrebocsátom, nem egy megszokott divatbejegyzés következik.

A felvezetés ellenére, azért megpróbálom megtalálni ebben az évszakban is azokat az apróságokat, amiket szeretek, legyen az illat, íz, szín vagy dallam. Lássuk be, mindig van valami, ami szebbé tehet még egy esős napot is, ami mosolyt csalhat az arcunkra, nem kell nagyban gondolkodni, egy apróság, egy emlék, egy érzés is elég tud lenni.

Kinyitod a szemed, kinézel az ablakon és süt a nap, még nem meleg, mert foga van, de ez már egy jó kezdet. Ilyenkor mindig megpróbálom rávenni magam, ha nagy nehezen is, hogy kimozduljak az otthon melegéből. Kinyílik a szekrény, szövetkabát vagy bőrdzseki. Mindkettőért rajongok. Ha bőr, akkor fekete, motoros, kicsit vadabb. Farmer, bokacsízma, egy nagy kötött pulcsi és az elmaradhatatlan sál. A bőrdzsekivel mindig kicsit fiúsabbnak érzem magam.

Ha szövet, akkor „oversized”, fiús és sötét színű. Nem feltétlenül fekete, az ősz mindig kihozza belőlem a sötét árnyalatok utáni vonzalmamat. A szinte kötelező fekete, szürke és drapp paletta mellett megjelenik a polcokon a burgundi vörös, a méregzöld, a mélykék és korlátozott mennyiségben még a mustársárga is. De térjünk vissza a kabátra, egy maszkulin darabot mindig nőiesebb hangsúllyal próbálok kiegyensúlyozni, fekete harisnya, egy egyszerű, minimál szabású ruha, sötét rúzs.

A központ felé sétálva a fák még próbálják tartani zöld koronájukat, de lassan beadják majd derekukat. Sokszínű diófa levelek, vadgesztenye, néhol lehullott száraz ágak. Még az sem zavar, hogy nincsenek összeseperve, így átgázolhatok rajtuk. Ahogy halad előre az idő, annál jobban felmelegszik az őszi levegő, kicsit kellemetlen, hogy nem lehet kiszámítani, hogy pont úgy öltözz fel, hogy se meleged ne legye, de azért meg se fázz. Lekerül a kabát, felkerül a napszemüveg, csak úgy szívom magamba a napsugarakat és a süldögélő szelídgesztenye illatát, mert ez is hozzátartozik a tökéletes őszi illatkavalkádhoz, és ki ne szeretné?

Irány a piac! A séta tökéletes befejezése, ahonnan minden út, ha cipekedve is, de haza vezet. A szelídgesztenye már megéve, viszont az évszak másik két kedvenc ennivalóját, a szőlőt és a sütőtököt itt szerzem be. Szőlőből határtalan mennyiséget el tudok fogyasztani, finom, egészséges és bár ódákat tudnék zengni róla, most mégis inkább a sütőtök felé veszem az irányt. Azt mondják, hogy akkor az igazi, ha már megcsípte a fagy és megcsípte, ahogy az elmúlt napok emlékeit idézem fel, amikor Csíkszeredában a -5 fokban dideregtem haza.

A sütőtök az asztalra került. Nem nehéz elkészíteni és nagyon finom, legyen sült, leves vagy sütemény formájában tálalva. A mosás után felvágott és kimagozott sütőtököt 2 centis szeletekre vágva burrantom bele a sütőpapírral bélelt tepsibe és irány a sütő, nem szoktam fűszerezni, natúran sokkal jobban szeretem. Az egyetlen kellemetlenség az elkészítésével, hogy nagyjából 2 órát kell várni, míg meglesz, de ebben a két órában olyan finom illatokkal telik meg a lakás, hogy csak na!

Be kell vallanom, hogy sütőtökös süteményt még nem készítettem, csak kóstoltam, így nem tudok semmiféle titkos recepttel szolgálni, majd talán a hétvége után, viszont van egy jól bevállt krémleves receptem, ami 20 perc alatt könnyedén elkészíthető és eszményien finom. Kell hozzá egy fej vörös hagyma, amit felaprózás után egy kevés vajban megpárolunk, hozzáadunk fél kiló kisütött és felkockázott sütőtököt és felöntjük  másfél liter vízzel, majd összeturmixoljuk. Az ízesítés só, bors, gyömbér és curry-vel történik. Én tejföllel és pirított, fűszeres kenyérkockákkal szoktam tálalni. Nagyon finom, de tényleg.

Szakmai ártalom, de ilyenkor ősszel, a csináld magad lakásdekorálásban is ki szoktam élni magam, “sokak örömére”. Száraz ágak, falevelek, gesztenye és dísztökök, ők azok, akik ilyenkor beköltöznek a szobákba. Ahogy nyáron hűvösebbé szeretem tenni a konyhát, a nappalit és a hálót, a kék és a zöld különböző árnyalatainak a használatával, ilyenkor a hideg színű kiegészítőket felváltják a meleg, barnás, drappos, néha narancssárgás árnyalatok. Persze nem úgy kell ezt elképzelni, hogy mindent kicserélek, nem. Vannak olyan stratégiai pontjaim a lakásban, amiket ilyenkor szeretek átváltoztatni. Itt is az egyszerűséget tartom szem előtt, nem kell halmozni a dekorációkat, elég ha mindennel csak csínján bánunk.

Most, hogy október vége is mindjárt a nyakunkon van, elkerülhetetnel, hogy az angolszász országok legfelkapottabb ünnepével, a halloweennel és annak minden kellékével szembe ne találjuk magunkat. Az ősi kelta hagyományokban gyökerező ünnepet október 31.-e estéjén tartják meg, hisz a régiek azt vallották, hogy ezen a napon vándorolnak az elhunytak lelkei a holtak birodalmába, ezért étel és ital áldozatokat ajánltak fel nekik, hogy megkönnyítség útjukat. Mostanra az ünnep elkorcsosodott, materializálódott és az egész világon elterjedt, ahogy nálunk is, így nem kell meglepődni, ha ebben a periódusban furcsán fel(be)öltözött fiatalokba botlunk.

Az igazság az, hogy én is szeretek egy évben egyszer bolondot csinálni magamból és beöltözni, miért ne? Nem a mi hagyományunk, de egy este erejéig eléggé mókás dolog, hogy ne is beszéljük a töklámpások kifaragásának rituáléjáról és különböző dekorációk, díszek készítéséről.

Bele(meg)nyugodtam, hisz az ősz ugyanolyan kihagyhatatlan és elmaradhatatlan része az évnek, mint a számomra oly kedves tavasz és nyár. A télre még visszatérünk, vele még mindig nem vagyok kibékülve és csak remélni tudom, hogy ez a meleg ősz még jó sokáig örvendeztet finomságaival.

Nektek mennyire áll közel a szívetekhez az ősz, mit szerettek benne?

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

5 hozzászólás ”

 1. Ági:

  Nem, pont fordítva történt. Először a szöveget írtam meg, majd később feldíszítettem azt olyan képekkel, amik felidézték az akkori hangulatomat. A cikk ötlete nagyjából két hete született meg, amikor Csíkszeredában voltam és örvendtem volna az ősznek, csak belehavazott, azóta érlelődött.nn1

 2. Hilda:

  Ez a bejegyzés úgy jött létre, hogy a blogger összehalászott jópár őszies hangulatú képet a Pinterest-ről, és felfűzte őket egy ‘megszemélyesített’ történetszálra?

 3. Anna:

  Rég nem olvastam ilyen jót itt. Hangulatos, mood-boardszerű, gratula!

 4. Zsuzsa:

  Kedves Ági! A sült sütőtököt ábrázoló fotót én készítettem, nagyon megköszönném, ha megjelölnél, mint forrást.

  http://www.flickr.com/photos/zsbcreations/5043453953/in/photostream/

 5. zdupes:

  A sutotok a legjobb!