Anna Karenina haute couture jelmezei

kgy, 2013. január 30. szerda

keira knightley and jacqueline durran

A 20. század nagy couturier tervezőinek ruháival és a 19. századi viseletekkel ragadta meg Jacqueline Durran jelmeztervező a cári Oroszország luxusát. Az Anna Karenina hőseinek ruháihoz Lanvin, Balenciaga és Dior 50-es évekbeli estélyeiből merítkezett. És az eredmény: az oroszországi arisztokrácia pazar életének hű ábrázolása brilliáns ékszerekkel, drága prémekkel, de csipkék, zsabók és ornamentikák nélküli ruhákkal.

Az alábbi képek maga Jacqueline Durran jelmeztervei (a Vanity Fair oldalán találtam rájuk).

Jacqueline Durran sketches

Gyönyörű például Anna Karenina (Keira Knightley) a moszkvai bálon viselt fekete ruhája, aszimmetrikus vállakkal, gazdagon redőződő szoknyarésszel. Az estélyi felső részét Balenciaga és Dior 50-es évekbeli munkái inspirálták, az alsó rész a 19. századi vonalakat követi. Ugyanaz a szabása Anna Karenina fekete báli ruhájának és annak a fehér ruhának, amelyet az operában visel. A tükörképe, mint ahogyan a helyzete is a fordítottja a bálon megéltnek, most ugyanis Anna Karenina kirekesztettségével szembesül.

Anna Karenina 2012

Anna Karenina utazóköntöse is jelképeket hordoz. A tollakkal díszített pelerint egy Viktória-korabeli darab ihlette, és később a kalapjára tűzött vörös toll rosszat sejtető, az elkerülhetetlen beteljesülését erősíti.

Anna Karenina 2012

Gyönyörű a bordó estélyije is, a moszkvai látogatására viselt lila ruhája is, amelynek gallérszabása a mai technikákkal is remekmű.

Anna Karenina 2012

Imádom még Anna várandós ruháját, hálóköntösét csodás hajviseletével, ékszereivel, a lóversenyen viselt fekete mezét rózsaszín kalapjával vagy az öngyilkossága előtti vörös ruhaabroncsát. Ez utóbbi magában is megállja a helyét, az volt az érzésem, mintha Jean Paul Gaultier, Alexander McQueen vagy John Galliano valamelyik kollekciójából ollózták volna át. A jelmeztervező szerint az Anna Karenina életében történt változásokat érzékeltette az abroncs vörösével.

Anna Karenina 2012

Anna Karenina 2012

Anna Karenina 2012

Anna Karenina 2012

Gyönyörűek az ékszerek, mindegyik Chanel és állítólag 2 millió eurót érnek.

Anna Karenina 2012

Anna kifogástalan kalapokat visel, és mintha korunk divatját imitálná a barna utazótáskával, amikor elbúcsúzik fiától.

Anna Karenina 2012

Nem véletlen a báli táncosok ruháinak színe sem. A 25 táncos a fanyar pasztellek 25 különböző árnyalatát viseli, és ez is utalás az Anna Karenina korabeli társadalom állapotára.

Anna Karenina 2012

Kitty hercegnő (Alicia Vikander) báli ruháját a Viktória korabeli kislányruhák inspirálták. Ahogyan a fiatal hercegnő gyermekiségét levetkőzi, ruháinak színe is a gyermeki rózsaszínes pasztellekből a bézs árnyalatokba hajlik át.

Anna Karenina 2012

A férfi viseletek is szót érdemelnek. Vronszkij herceg (Aaron Taylor-Johnson) egyenruhája a kor orosz tiszti viselete, Alexej Karenin (Jude Law) ruhái puritán életvitelét hangsúlyozzák. Tetszett Levin (Domhnall Gleeson) „nyugatias” öltözete, vagy a leánykéréshez magára öltött szerelése.

Anna Karenina 2012

Jacqueline Durran célja az volt, hogy Anna Karenina jelmezeit a 21. századi néző is befogadhassa. Munkáját Oscar-díjra jelölték.

Még tavaly októberben azt állította a Fashion and Beauty román divatportál, hogy ez a film lesz az egyik, amely leginkább befolyásolja 2013 divatját… A divatvilág vitathatatlanul fontos alkotásnak tartja, nem véletlenül szól Anna Karenináról és szereplőiről az októberi amerikai Vogue fotósorozata.

Címkék: , , , , , , , , , , ,