Alexander Wang – mainstream Balenciaga

kgy, 2012. december 22. szombat

Alexander Wang

Néhány napja derült ki, hogy a Balenciaga-ház haute couture-vonalat is létrehoz Alexander Wang irányításával. Azaz minden jel arra utal, a divatház tulajdonosi köre bízik a fiatal diavattervezőben, és kicsit sem tart attól, hogy a nagybecsű divatház a középszerűségbe süllyed.

Alexander Wang kinevezése sokakat meglepett, hiszen többen arra esküdtek, a Balenciaga-házat Christopher Kane veszi át. Azonban december 3-án a brand tulajdonosi köre bejelentette, Alexander Wangot szerződtetik, de a divatház nem vált irányt, azt folytatják, amit Ghesquière-vel elkezdtek: Balenciaga továbbra is experimentális, avantgarde luxusmárka marad. Ennek ellenére azt is remélik az új divattervezőtől, hogy fogyaszthatóbbá teszi majd a Balenciaga-termékeket.

Az biztos, hogy a tulajdonosok hiszen Alexander Wang zsenialitásában. Kinevezése után azt mondták, nem fog visszaköszönni az Alexander Wang brand stílusa a Balenciaga ruhákról. Meggyőződésük, hogy a ház gazdag archívumából, kelméiből, magasan képzett szabómestereivel valami meglepőt és ikonikust teremt majd Wang.

Mit kell tudni Alexander Wangról? Mindössze 28 éves. Hét éve végzett a New York-i divatiskolában, és rögtön azután létrehozta saját brandjét, azóta pedig több, mint 50 országban nyitott üzletet.

Alexander Wang

2009-ben az év divattervezőjének kiáltotta ki a Vogue.

Alexander Wang

Úgy tűnik, kiváló üzleti érzéke van Alexander Wangnak, emellett összetéveszthetetlen, egyedi stílusa van, határozott víziója. Az új generációnak szól, az olyan lányoknak, akik ugyan kifinomultak, de lázadók, agresszívek és vagányak. Idei nyári reklámkapmányát ezért forgatta a Die Antwoord dél-afrikai rap együttessel. (Alexander Wang azt a stílust képviseli, amely már népszerű Ázsiában – abban az közegben, amelyet Balenciaga épp meghódítani készül).

Azt mondják róla, érti, hogyan alakítsa a pólót és a motoros dzsekit a saját egyéniségére. Alexander Wangot az utcai viseleteiről és a sportos ruházatairól, párkáiról, izomingeiről, laza pólóiról, farmereiről, bőr shortjairól ismerik. A sportruházat elemeit a rock’n’roll stílusjegyeivel ötvözi.

Alexander Wang

Ő is kísérletező, az androgün formák és a luxus kiegészítők jellemzők rá.

Alexander Wang

Kritikusai szerint Alexander Wang irányítása alatt nem lesz annyira elitista a Balenciaga-ház, ruhái a tömegkultúra termékeivé válnak.
De vajon értékvesztésről van-e szó, vagy a divatvilág irányváltásáról? Ha csak az elmúlt hónapok eseményeit nézzük, egyértelmű, hogy fiatalítanak a divatházak, olyan designereket szerződtetnek, akik az új igényekre válaszolnak. Olyan egy kicsit, mintha leáldozott volna a zabolázatlan formáknak, velük együtt John Gallianonak, Jean Paul Gaultier-nek, Marc Jacobsnak. Vitathatatlanul zseniálisak, diktátorok, de mintha nem őket kérné az új generáció. Ezt bizonyítja némiképp a Balenciaga-ház is azzal, hogy a fiatalok közül kereste meg az alkalmas tervezőt. Ugyanígy járt el a Dior-ház is, amikor Raf Simons-t alkalmazta. Azt a divattervezőt, aki azt állítja, Galliano tervei zseniálisak, de kevesen viselik. Ő pedig azt akarja, hogy a Dior fogyaszthatóbb legyen!, hogy a brand ruháit viseljék az emberek.

Címkék: , , , , , , , ,