Akinek a varrás szenvedély, nem munka

Anna, 2012. november 14. szerda

Fiatal, lelkes és nagyon tehetséges. Minden vágya, hogy a Chanel-háznak dolgozhasson. Nagyon figyel arra, hogy az általa készített ruhák minőségi darabok legyenek. Alkotásai divatosak, nőiesek, és mindegyikben van valami különleges.

Büszkék vagyunk arra, hogy élete első interjúját mi készíthettük.

Máthé Annamária marosvásárhelyi divattervezővel az Impressioniste Promenade divatshow után beszélgettünk.

Pinkdáma: Az Impressioniste Promenade divatshow-n a tied volt az egyik legkülönlegesebb bemutató. Az Acustic Trio élő zenéjére vonultak a modelljeid, a ruhákhoz pedig Mircea Brăescu táskákat társítottál. Szerinted egy divatbemutatón mi fontosabb a közönségnek, maguk a ruhák vagy a show, a körítés (zene, vizuális effektek, stb.)? Te mennyire helyezel hangsúlyt a show-ra?

Máthé Annamária: 16 évesen kezdtem bemutatókra járni, akkoriban évente kétszer egy-egy ruhámat mutattam be. Megtanultam, hogy a ruha önmagában nem mond sokat, hiszen a mai világban annyi különböző forma és stílus létezik, hogy nagyon nehéz újat mutatni. Épp emiatt ahhoz, hogy ki tudjam emelni a ruhadarabjaimat, megfelelő show és modellek kellenek. Nagyon fontos a modell megválasztása, hiszen ő “adja el” a ruhát. Sok  modellel talákoztam már, akik inkább magukra koncentráltak, és nem a ruhára.

Az én design-hitvallásom mindig az volt, hogy “színesebbé tenni a szürke hétköznapokat, és mindig az első helyen a kényelem” – hiszen bármennyire is szép egy ruha, ha kényelmetlen, nem érezzük jól magunkat benne és oda a varázslat. Számomra a ruha és a kivitelezés áll az első helyen, utána a show. Jó design minőségi kivitelben, megfelelő hangsúllyal bemutatva.  Az emberek mikor elmennek egy divatbemutatóra, akkor valami olyat szeretnének látni, amilyet még soha, és a sikerhez egy maradandó élményre van szükség. Az élő zene mindig is érdekesebb, értékesebb volt, mint egy audio file a háttérben.  Nagyon szerencsésnek és megtisztelőnek érzem, hogy az Acustic Trioval dolgozhattam. Ez alkalmat megragadva szeretnék köszönetet mondani nekik, illetve Szabó Lászlónak, a ZANZA kávézó tulajdonosának, aki nagyon sokat segített nekem.

2012 nyári kollekció

November hónapban egy újabb bemutatód lesz, ezúttal Galacon. Szerinted mit tehet egy fiatal tervező, hogy minél inkább ismertté és elismertté váljon a divatszakmában? Hogyan érdemes próbálkoznia egy pályakezdőnek?

Én is nagyon sokat gondolkozom ezen: Hogyan legyek ismert? Hogyan kapjam meg az elismerést a munkámért? De rájöttem, hogy minél több helyen próbálkozom, annal több lehetőség nyílik meg előttem. A facebook-ot, a blogokat és az egyéb social networking-et  nagyon könnyen lehet a saját javadra fordítani, és szerintem ez kell legyen az első lépése egy kezdőnek: “ingyen média”, amit aztán majd egy jól kidolgozott portfólió kövessen, meg egy jó, frappáns mottó vagy egy pár mondat, amiben a tervező meghatározza munkáját és célcsoportját. Nagyon fontos egy pályakezdőnek, hogy eldöntse, milyen úton akar elindulni és mit akar tervezni a jövőben. Számomra az első lépés az volt, hogy összeállítottam egy mappát, amiben mindig a legfrissebb és legjobb munkáimat be tudom mutatni. Emellett nagyon sokat számít az önbizalom, a határozottság és az elszántság.

az ‘impresszionista’ kollekció egyik darabja

Mesélj egy kicsit magadról! Hogyan lett belőled tervező? Mióta készítesz ruhákat?

Kicsi korom óta szerettem a színeket és a formákat. Ha nem öltöztettek úgy, ahogy én akartam vagy nem olyan frizurát vágtak, amilyen én akartam, mindig sírtam és világvége volt. Így visszagondolva már nevetek a dolgon, de ez lehetett a kezdet. És az, hogy a kisebb testvéremnek nemegyszer rendeztem divatbemutatót édesanyám régi ruháival. Legelőször 13 évesen ültem varrógép elé egy átalakításért.  Soha el nem feledem, milyen büszkén mentem iskolába a saját kezőleg átalakított trapéznadragban,  ami ugyan kissé hordhatatlan és elszabott lett, de cseppet sem bántam,  mert én művem! A hobbiból aztán komoly dolog lett. Elvégeztem egy divattervezési kurzust, ahol megtanultam az alapokat, de még ez sem volt elég. A nagyobb testvérem egy modelling képzést javasolt – azt ott tanultakat mind a mai napig felhasználom. 17 évesen varrtam meg az első rendelésre készült ruhámat. Az egyetemi évek alatt több okból kifolyólag nem divattervezést, hanem ipari designt tanultam – a mesterképzés során tértem csak vissza a textilekhez. Ekkorra érett meg bennem az elhatározás, hogy a divattervezés lesz az én karrierem. A Zanza kávézóban Design Délutánokat és egy divatbemutatót is szerveztem, de sajnos nem volt elég támogatónk, és lezártam a projektet.

Az idén is számos bemutatóm volt, többek között  Budapesten, jövő évben pedig lesz egy textilkiállításom, ami a Mureș Mallban (Marosvásárhelyen – a szerk.) lesz megszervezve.

Leginkább ki vagy mi inspirál? Honnan meríted az ihletet az alkotáshoz?

Általában van egy téma, amely érdekel és amely köré a ruháimat építem. Soha nem gondolkoztam sokat, hogy mi legyen ez a téma, mert nem szeretem erőltetni a dolgokat. Alkotáskor legtöbb formát mindig a káoszban vagy a természetben kapom meg.

ruhadarabok a 2011-es téli (B) és nyári (J) kollekcióból

Van olyan designer vagy divatház, amelynek szívesen dolgoznál, amelynek a ruháit magad is szívesen viseled/viselnéd?

Régebb nagyon kedveltem a Fishbone-t, de ma már annyira elterjedt, hogy lemondtam róla. Azóta nincs kimondottam kedvenc márkám. Amit rendszerint követek, az a Chanel kollekciók és divatbemutatók, mert úgy érzem ez áll a legközelebb a személyiségemhez és a stílusomhoz. Magamnak gyakran varrok a Burda magazinban levő ruhákból. Szeretek egyedi lenni és különleges.


Mi lenne az a szakmai kihívás, felkérés, amelyre gondolkodás nélkül igent mondanál?

Egy bemutató bármelyik Mercedes-Benz divathéten vagy egy Chanel-szerződés. Vagy mindkettő együtt :)

 

A ruháidhoz való anyagokat, rövidárut hol szerzed be? Hol érdemes keresgélnie egy ruhatervezőnek? Vásárhelyen mi a kedvenc ilyen lelőhelyed?

A legtöbb Romániában gyártott textil műszálas anyag. Nem szívesen használom az itteni árut épp ezért, mert irritációt okozhat vagy nagyon tapad. Újabban antistatic spray-t kezdtem használni, ami teljesen megváltoztatja az anyag tapintását, és nem is töltődik sztatikusan.  Ha olcsó műszálas anyagokat szeretnék, akkor mindig a Transilvaniaba (Raktársor/str. Depozitelor) megyek.  Régebben nagyon sok anyagot turkáltam, és abból dolgoztam, de hoztam már Pestről is munkaanyagot.

az Impressioniste Promenade divatbemutatón prezentált kollekció további darabjai, a táska Mircea Brăescu alkotása

Úgy tudom, a tervezés mellett divatblogot is írsz. Melyek a kedvenc “szakmai”, divattal foglalkozó oldalaid? (2-3 db)

Az egyik barátnőm ajánlotta, hogy írjak blogot. Áprilisban kezdtem neki, és már több mint 7000 látogatóm volt. A blogomon szakirodalomból vett összefoglalók, kritikák, tutorialok vannak, illetve a saját alkotásaimat is itt mutatom be. Nagyon kevés más blogot követek, a két kedvencem a Love Aestethics és a HonestlyWTF.

Szabadidődben, kikapcsolódásként mivel foglalkozol?

Varrok! Akár napi 12-16 órát is. Nekem ez szenvedély, kikapcsolódás is, nem (csak) munka. Azt hiszem, szerencsés vagyok emiatt.

Kávé vagy tea?

Gyümölcstea vagy forrócsoki, mert nem kávézom.

Mi a kedvenc darabod/darabjaid az idei őszi/téli szezonban?

A kötött dolgok (sapka, overall, nagy sálak), a színes pulóverek, a színes kis szoknya térdzoknival és csizmával/bakanccsal.

ez az igazán egyedi sapka Máthé Annamária egyik legújabb kreációja

Az érdeklődők hogyan találhatnak meg téged és az alkotásaidat?

facebook: https://www.facebook.com/stylemile.bl

google+ https://plus.google.com/u/0/108909818135917688727/posts

tumblr: http://www.tumblr.com/blog/stylemilebyma

pinterest: http://pinterest.com/annamarimathe/

és persze a blogom, a Style Mile:  http://mathe-annamaria.blogspot.ro/


Köszönjük Máthé Annamária marosvásárhelyi divattervezőnek a beszélgetést, és sok sikert kívánunk neki továbbra is! 

(a felhasznált képeket a Style Mile facebookos fényképei közül válogattam)

Fiatal erdélyi tervezőket bemutató cikksorozatunk korábbi részei:

Bővülő táskák: Esztány István
Szabadságot adó ruhák: LU’LU’AH: Oláh-Gál Boróka
A ruhatervezés művészete: Pollman Gréta
Álmok természetes anyagokból: Veress Andrea Bernadett

Címkék: , , , , , ,