A szupermodell, aki turkálóból tanult öltözni

GG, 2008. november 27. csütörtök

Sokan keresik a választ, hogyan történhetett, hogy egy alacsony (168 cm), fiús alkatú, görbelábú iskoláslány húsz éve meghódította a divat világát és napjaink egyik legstílusosabban öltözött nőjének számít. Minden ami a Kate Moss-őrülettel kapcsolatos ellentmond a logikának: milliók utánoznak egy olyan modellt, aki valójában szélsőségesen öltözködik, és több évtizede hordott, másodkézből vásárolt ruhákat visel.

Imád olyan ruhadarabokat felvenni, amelyek látszólag nem illenek egymáshoz, ráadásul úgy tűnik, nem sok időt töltött az összeválogatásukkal. Ezek a meghökkentő összeállítások azonban pont olyan keresettek, mint a vörösszőnyeges felvonulásokon viselt ruhakölteményei. A London külvárosában felnőtt modell több tekintetet vonz, mint bármelyik más, különleges szépségű és nőies kolléganője.

A külvárosi emberek sokkal jobban odafigyelnek a trendekre, állítja Kate, aki tinédzserként szinte üres zsebbel, de a márkák jó ismerőjeként járta végig anno a környék használtruhaboltjait, és mindig neki sikerült a legizgalmasabb cuccokat összegyűjtenie.

Ma már legendának számít, hogyan fedezték fel Kate-t 1988-ban a new york-i JFK repülőtéren, aminek köszönhetően a 14 éves lány bebocsátást nyert a londoni divatkörökbe. Hamarosan kedvenc bevásárlóhelye a Portobello Market lett, ahol barátnőivel eredeti designer kollekciókat kutatott fel a hatvanas évekből, olyan tervezőktől, mint a Biba vagy Ossie Clark. És mivel a ruhák könnyen jöttek és mentek az életében, egyfajta “tiszteletlenség” is kialakult velük szemben.

Kate rájött, hogy sokkal vagányabb, ha eredeti, hetvenes évekbeli pólóba bújik, amit egy doboz aljáról halászott ki valamelyik noname turkálóban, és hogy egy trendi ruhatár nem kerül vagyonokba, hanem egyszerűen el kell menni levadászni a megfelelő darabokat.

Ez a vásárlási mód a barátaira is átragadt, lassan egyikük sem járt a márkás üzletekbe. A bolhapiacokon eltöltött hosszú órák dacára egyikük sem akart úgy kinézni, mint aki most lépett ki valamelyik divatház katalógusából, azon igyekeztek, hogy minél keresetlenebb legyen a megjelenésük.

Ahogy egyre több fotózásra és bemutatóra hívták, Kate is rákapott a designer-darabok ízére, de a vintage holmik továbbra is közel álltak a hozzá, noha az olcsóbb turkálókat lecserélte a régi, szintén már hordott designer ruhák lelőhelyeire.

Kedvencei lettek a testhez álló ruhák, amelyek azt a hatást keltik, mintha pont rászabták volna. És egyer többen kezdték utánozni a stílusát, másolni a ruhatárát. Kate évekkel később bevallotta, hogy ő személy szerint jó darabig nem vette észre, hogy egyre több Moss-klón kezdett el mászkálni az utcákon.

A fordulópontot 2000 januárja jelentette, amikor a szupermodell egy ütött-kopott 1981-es Vivienne Westwood vintage csizmában jelent meg egy Santana koncerten. Ez a csizma kiválóan passzolt a hanyag, láncdohányos, folyton bulizó londoni lány imázsával.

Hamarosan több százan kezdtek el érdeklődni az illető lábbeli után, az üzletek sorra piacra dobták saját verzióikat, sőt, egy évre rá maga Vivienne Westwood is beindította az eredeti darab utángyártását. Így változott át Kate Moss nemzetközi stílus-ikonná.

Innen már egyenes út vezetett a Topshoppal kötött szerződéshez, amelynek révén a modell saját tervezésű ruháit jutattják el a Kate Moss-stílusra éhes vásárlók tömegeihez. Úgy vettem észre, hogy a Topshop korábban lemásolta a ruháimat, így arra gondoltam, miért ne tegyük ki az én nevemet a címkékre, ezáltal biztosítva lesz a design eredetisége – árulta el a modell. A sikeres együttmüködés immár a hetedik szezonnál tart.

Kate Mosst azt teszi különlegessé, hogy csalhatatlanul ismeri fel, akár évekkel korábban, hogy mi lesz a következő nagy durranás a divatpiacon. Azt hiszem megvan az a képességem, hogy olyan dolgokat vegyek észre, amelyek fölött mások elsiklanak. Ha például felveszek egy leggings-et, akkor hamarosan minden kifutón leggingseket fogunk látni, pedig nem is beszéltem össze velük. Ez valami olyasmi lehet, mint a kollektív tudatalatti, még számomra is bizarr – vallotta be a szupermodell.

fotók: Kate Moss/Topshop ősz/tél 2008-2009, és kedvenc Mert Alas & Marcus Piggot divatfotók Kate-ről

[gg]

Címkék: , , ,