A ruhatervezés művészete

Anna, 2012. március 13. kedd

“Engem nagyon sok minden inspirál, egy első látásra borzasztónak tűnő utcai öltözettől kezdve bármilyen művészeti ágig: ihletet merítek a szobrászatból, festészetből, zenéből, filmekből. Ez az egyik legszebb része a divattervezésnek, egy új kollekciónak, hogy mindig újra kell kezdened – egy új szín varázsával, új ízekkel, új illatokkal.”

Pollman Gréta nagyváradi divattervező, a GretaPollman ruhák alkotója, kislánykorában tervezte első (baba)ruhakollekcióját. Ma már a külföldi divatbemutatókon is találkozhatunk a GretaPollman kollekciókkal. A tervezővel beszélgettünk múltról, jelenről, jövőről.

"Till Death Do Us Part"

Mesélj kérlek egy kicsit a kezdetekről! Mióta foglalkozol ruhatervezéssel? Hogyan döntötted el, hogy a divat területén szeretnél dolgozni?

Mondhatni, hogy már a kezdetek kezdetén, ugyanis a szüleim műhelyében nőttem fel. Ők cipőtervezéssel és -kivitelezéssel foglalkoztak, ráadásul nagymamám is híres varrónő volt. Ő segített elkészíteni a legelső kollekciómat: egy babaruha-kollekciót a játékbabáim számára. Ezek után már senki sem lepődött meg, mikor a nagyváradi Szépművészeti Középiskola grafikus szakát választottam. Miután 1995-ben elvégeztem, felvételiztem a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem (akkor még Ion Andreescu Művészeti Intézet) szobrászati szakára. Rögtön az egyetem befejezése után másfél évig a Nagyváradi Egyetemen voltam gyakornok (preparator). Ezek után elég magabiztosnak éreztem magam ahhoz, hogy végre megvalósítsam az igazi álmomat és divattervező legyek. Két évig a kötőiparban dolgoztam olyan márkaneveknek, mint Mariella Burani, Diesel, Prada, Stefanel. Majd a nagyváradi Pepos cégnek (sportruházat és fürdőruha) voltam a divattervezője. A 2009-es év végén sok és sokféle tapasztalattal indítottam el a nevem alatt futó saját divatmárkát, a GretaPollmant.

a legelső kollekció, a "Verb" egyes darabjai

Mi az, ami leginkább inspirál téged az alkotásban? Van valaki, akit követendő példaképnek tartasz?

Bármennyire is el akarnánk választani a divattervezést a szépművészettől, csak mert divatiparnak nevezzük, én úgy érzem, hogy a kettő csak együtt tud működni. Sőt, ha a (el)ismert márkanévvé szeretnél válni a divatszakmában, arra (is) kell törekedj, hogy hordható, egyedi, kényelmes, stílusos, figyelemfelkeltő, egy szóval: tökéletes ALKOTÁST kell létrehoznod. És ez nagyon nehéz. Megfelelő inspiráció és tudás nélkül senki sem tud valami tökéleteset létrehozni. Engem nagyon sok minden inspirál, egy első látásra borzasztónak tűnő utcai öltözettől kezdve bármilyen művészeti ágig: ihletet merítek a szobrászatból, festészetből, zenéből, filmekből. Ez az egyik legszebb része a divattervezésnek, egy új kollekciónak, hogy mindig újra kell kezdened – egy új szín varázsával, új ízekkel, új illatokkal.

angyali fehér ("Till Death Do Us Part")

A közönség hol találkozhat a munkáiddal?

Az országban egyelőre Nagyváradon van egy bemutató butikom, de a közeljövőben Kolozsváron is lesz lehetőség megvásárolni a GretaPollman ruhákat. Az új kollekciónk nemrég lett kész, még folyamatban vannak az egyeztetések a különböző webshopokkal és butikokkal, ahol majd kapható lesz a kollekció. Erről folyamatosan tájékozódni lehet a honlapunkon. A legelső kollekcióm, a „Verb” egyes darabjai az etsy-s webshopban is fenn vannak. Természetesen a Pinkdáma követőinek is nagyon szívesen a rendelkezésére állunk, legyen szó egyedi darabok elkészítéséről (alkalmi vagy menyasszonyi ruhák), az új kollekció darabjairól, illetve ha butikok vagy webshopok érdeklőnének a GretaPollman darabok iránt.

démoni vörös (ugyancsak a "Till Death Do Us Part" kollekcióból)

Szerinted mi kell ahhoz, hogy nálunk az országban egy fiatal tervező meg tudjon élni divattervezésből? Hogyan látod, van jövője a divatiparnak itthon?

Romániában a szakma még gyerekcipőben jár, egy új ösvényt kitaposni pedig mindig rizikós. Valóban van még hova fejlődnünk itthon. Én például az egyetem után nem tudtam elmenni szakmai gyakorlatra, rögtön a mély vízbe kellett ugorjak, hiszen akkoriban nem kollekciókkal dolgoztak, hanem szalonmunka folyt. Ilyen szempontból én és sok itthoni tervező úttörőknek számítunk. Meg kellett tanuljam, hogy megy egy kollekció tervezése, ehhez hány anyag kell, mi legyen az összetétele, hogyan alakítsam ki az árakat, hogyan készül egy lookbook vagy egy linesheet, ami elengedhetetlen egy fashion week-en, egyáltalán mi az a fashion week, hol van ilyen, mik a részvételi feltételek és még mesélhetnék… Bizonytalankodni meg nem lehet, nem szabad – mert az nagy nyomot tud hagyni egy divattervező pályáján. Sajnos elég kevés figyelmet kap a hazai divattervezés, ennek gazdasági és ízlésbeli okai is vannak. Ennek ellenére jó dolog, hogy kezd jó irányba elmozdulni az egész, egyre több magazinban tűnnek fel a román divattervezők munkái, csak ennek elterjedéséhez időre van szükség.

"Verb"

Mik a terveid a jövőre nézve?

A 2011/12 őszi-téli kollekció, a „Bevisst” és a „Till Death Do Us Part” kapszulakollekció megjelenése óta egyre nagyobb az érdeklődés a GretaPollman ruhák iránt, mind a webshopok, mind a butikok részéről. De azt fontos megemlíteni, hogy a legtöbb érdeklődés külföldről érkezett, csak egy vagy maximum két komolyabb hazai ajánlattal kerestek meg minket. A tavalyi, 2011-es genfi divatbemutatónk után kedvet kaptam hozzá, és az idén hollandiai, svájci bemutatókra tervezek elmenni, közben pedig már készülünk a 2013-as nyári kollekcióval.

szépséges ("Bevisst")

Hogyan jellemeznéd a GretaPollman ruhákat?

A GretaPollman a kifinomult urban stílust képviseli: a visszafogott színek harmóniája, az aprólékos kidolgozottság, a kényelem és a funkció összhangja adja meg a kollekciók egységes stílusát. Progresszív, klasszikus és egyben letisztult szabásvonalak, a legmodernebb anyagok használatával ötvözve. Reméljük, hogy egyre gyakrabban fogunk találkozni az utcán is az ebben a szellemben megalkotott ruhákkal.

2011/12 ősz-tél: a "Bevisst" kollekció

"Bevisst"

"Bevisst"

"Bevisst"

"Bevisst"

"Bevisst"

Van kedvenced a 2012-es tavaszi/nyári trendekből? Mi az a darab, ami semmiképpen se hiányozzon a ruhatárunkból az idén?

Mindenképpen a maxiruhákra szavazok, legyen az egy nagy eseményre egy nagyon finom selyem-chiffonból, vagy egy kellemes délutáni piknikre pamutból, ami kiváló viselet, mert könnyű és kényelmes.

Köszönöm és minden jót kívánunk a GretaPollman nagy terveihez! :)


A teljes GretaPollman kollekciót és további infókat a www.pollmangreta.com honlapon találtok.

A cikkben szereplő összes kép a tervező tulajdonát képezi. Engedély nélküli felhasználásuk tilos.

Címkék: , , , , , , , , , , ,