Az őszi-téli szezon színei: kobalt

Anna, 2012. szeptember 21. péntek

 Mi a közös a koboldokban és a kínai porcelánokban? Meg az a Manolo Blahnik cipellő, amivel Mr. Big megkérte Carrie Bradshaw kezét a Sex and the City első nagyfilmjében? És hogyan kapcsolódik mindez a most menő színtrendekhez? Olvass tovább, ha kíváncsi vagy!

(Miközben ezt a bejegyzést írom, most vettem észre, hogy egy ultratrendi mackónadrág van rajtam. Évekig azt hittem, hogy királykék, de nem, mert biza kobalt. Nem is lehetne divatblogot írni másban…)

A kobaltkéket már az ősi kínai kék-fehér porcelánokon is használták, az ókori Egyiptomban is kedvelt szín volt. A kobalt maga egy fém, amely tiszta formájában fémes szürke, de a természetben csak vegyületeiben létezik. Ezek különböző színűek lehetnek, a kobaltkéknek elnevezett pigment a kobalt-alumínium-oxid (CoAl2O4). A kobaltkék a középkékek csoportjába tartozik, hozzá hasonló árnyalatok a királykék, zafírkék, porosz kék és még mások. (Ha a színárnyalatok elnevezése, HEX- vagy RGB-kódjai érdekelnek, ajánlom ezt a tuti árnyalat-beazonosítót: Name that color.)

A kobaltkék több ország zászlójában is szerepel, többek között a román vagy a holland lobogó kékje is a kobalt-árnyalat. A wikipédia szerint a német bányászok az apró (bánya)manókat is a kobaltról nevezték koboldoknak.

Carrie Manolo-ja a SATC-ből

A divattervezők-divatdiktátorok évről-évre előásnak egy adott árnyalatot az alapszínek, a kék, a sárga, a zöld és a piros családjából. Az idei őszi-téli szezon kék árnyalata a kobaltkék lett. Lássuk, milyen kék darabokat viselj, ha nagyon divatos szeretnél lenni:

a vörös szőnyegen is gyakran láthatjuk ezt a színárnyalatot:

A 2012/13-as őszi-téli Divathetek kifutóin a kobalt volt az egyik domináns szín.
Blúzok, szoknyák, nadrágok, kabátok, lábbelik, kiegészítők – csupa kék minden.

Moschino (B), Alberta Ferretti (J)

Stella McCartney (B), Tadashi Shoji (K), Milly by Michelle Smith (J)

Stella McCartney a kobaltkéket feketével, fehérrel és elegáns brokátmintával kombinálta. a ruhához színben illő kobalt szemfestéket is választhatsz

A kifutókról már a ruhaüzletekbe is eljutott a kobaltkék. A fast fashion boltok bármelyikében találhatunk élénk kék darabokat:

kobaltkék ruhák a Mango kínálatából

Rachel Roy ruha

Topshop felső

Hudson Nico kobaltkék skinny kordbársony nadrág

De nemcsak ruhadarabokkal, hanem kobaltkék kiegészítőkkel is feldobhatjuk a téli ruhatárad. Szőkéknek, barnáknak egyaránt nagyon jól áll ez a szín. Egyetlen hangsúlyos és találó kiegészítő már elegendő is.

Cole Haan Crosby táska

a klasszikus ‘pumps’

Aldo peeptoe kobalt színben és diszkrét szegecsekkel

A beauty termékek közül is sokfélét választhatsz, ha kobaltkéket keresel: szemceruzák, szemhéjpúderek, körömlakkok. Az őszi-téli divatbemutatók kifutóin is trendi volt a kobaltkék szemfesték:

Anna Sui 2012/13 ősz-tél

A kobaltkéket bátran társíthatod fehérrel, feketével, szürkével, türkizzel, sőt a még zöld egyes árnyalataival is. A mélylilával is jól mutat. Ha nem a vad colour-blockingra utazol, akkor a pirosat, narancsot, sárgát inkább ne az élénk kobaltkékkel együtt viseld.

street style a New York Fashion Week-ről

street style a párizsi Divathétről

Címkék: , , , ,