A maszk nem csak egy darab rongy, ami védi az arcunkat

admin, 2020. április 24. péntek

Talán a szlovák elnök, Zuzana Čaputová az új kormány beiktatásán viselt maszkjára kaptuk fel igazán először a fejünket. Valószínűleg azért, mert akkor éreztük először igazán a bőrünkön, hogy egy világjárvány közepén egy maszk divatelem is lehet. Korábban is voltak természetesen próbálkozások, mutatunk is alább néhány példát, és a távol-keletről érkező képeken rendszeresen láttunk maszkos embereket, de azok soha nem ütöttek olyan erővel, távolinak tűntek, hiányzott a kontextus, az új koronavírus okozta fertőzés jelentette veszély, illetve ennek a veszélynek a közvetlen közelsége. Most gyakorlatilag majdnem mindenki arra kényszerül, hogy maszkot viseljen.

A közbeszédben természetesen a leggyakoribb téma most is az, hogy mennyire hatékonyak a különböző szájat és orrot eltakaró maszkok, milyen szintű védettséget nyújtanak, és ez természetes is, de a szlovák elnök maszkja arra is jó volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a maszkot az outfithez lehet igazítani.

Egyébként Čaputovának nem ez volt az első alkalom, hogy a szettjéhez igazította a szájmaszkja színét, már egy nappal korábban is hasonlót viselt, csak azt még nem kapta úgy fel a közösségi média, illetve azóta is figyel a harmóniára. Rendszerint egyszerű vonalú maszkokat visel, ügyelve a hivatalától megkövetelt komolyságra.

Kezdjünk viszont az elejéről, mert a stílusos maszkok története nem itt kezdődik!

A maihoz hasonló orvosi maszkok viselése 19. században kezdődött el. Bevetették később az influenza elleni védekezésben, illetve a spanyolnátha idején is. A New York Times összefoglalója szerint Kínában a polgári tudatosságot, a közösségre való figyelést is jelentette a maszkok viselése, így nem meglepő, tehetjük hozzá, hogy ott most sem idegenkedett senki attól, hogy maszkot viseljen Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy ott gyakrabban tesznek maszkot a levegőszennyezés miatt is. (A maszk viselésével tehát adott esetben a környezetszennyezésre is felhívhatjuk a figyelmet.)

Ezen írás szerint a maszkok divattelemként való használata viszont csak a 2000-es években terjedt el igazán. A 2003-as SARS-járvánnyal (egyébként azt is egy koronavírus okozta) jött el az a pillanat, amikor a tervezők meglátták a maszkban a lehetőséget. És a maszkok azóta is velünk vannak.

A maszkok viselésének most sem feltétlen csak és kifejezetten a védelmi céljai vannak, főleg nem egy pamutmaszknak. Egy maszk viselésében a láthatatlan ellenséggel szembeni elrejtőzési vágyunk is benne van, hogy tegyünk valami, cselekvőként léphessünk fel. A lelkünknek jelenthet ez sokat. Mutatok is néhány példát.

Billie Eilishnak volt jó néhány pillanata az elmúlt időszakban, amikor maszkot viselt. Például az idei Grammy díjátadón januárban, amikor Gucci-maszkban jelent meg.

Embed from Getty Images

Ezt a Louis Vuitton szettet még tavaly márciusban viselte:

Embed from Getty Images

De koncerteken is többször viselt maszkot, ha nem is mindig rendeltetésszerűen. Neki nyilván a brandje része, az is benne van, hogy ez az én testem, jogom van az én testemhez és elrejthetem egy maszk mögé. Ez Las Vegasban készült tavaly szeptemberben:

Embed from Getty Images

Ez pedig tavaly júniusban a Glastonbury fesztiválon:

Embed from Getty Images

Mutatunk más hírességeket is, akik maszkot viseltek. Ayleo és Mateo Bowles (Ayo & Teo) rapperek, ők úgy fogalmaztak, a kreatív identitásuk kifejezéseként fogják fel a maszkot.

Embed from Getty Images

Egyébként nem ritka, hogy zenészek saját márkajelzés alatt maszkot adnak ki. A BTS k-pop bandának is volt már saját maszkja, illetve Ariana Grande is dobott piacara, természetesen egyikük sem közegészségügyi céllal tette.

A kifutókon is többször megjelent már az elmúlt években. Masha Ma kínai tervező 2014-es őszi/téli, illetve a 2015-ös tavaszi/nyári kollekciójának a párizsi bemutatóján is maszkot viseltek a modellek. A kollekció egyébként a Swarovskival együttműködésben készült, így ennek megfelelő díszítések is kerültek a maszkokra. Előbb jöjjenek a 2014-es őszi/téli kollekció fotói:

Majd a 2015-ös tavaszi nyári kollekciókról készült képek:

Egy kicsit közelebb a jelenhez: az idei párizsi divathéten, amit február 24. és március 3. között még megtartottak, inkább már a világjárvány lehetett a háttérben, amikor a show résztvevői, a divatipari influenszerek és celebritások esetenként úgy döntöttek, hogy maszkot vesznek. Több kommentár nagyon nem is kell mellé, a márkajelzés elég egyértelmű lesz:

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Sőt, már a milánói divathétről (február 18-24. között volt) is találni maszkos fotókat:

Embed from Getty Images

A londoni divathéten (február 14-18.) is voltak, aki már maszkot viseltek:

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

A Forbes több mint 30 olyan brandet gyűjtött össze, akik a koronavírus-járványra maszkot készítenek. Nem egyszerű maszkot, hanem stílusos maszkokat. Van olyan, aki az egészségügyi dolgozóknak gyűjt a maszkok készítésével, más évek óta tervez maszkokat. Nem fogok részletesen belemenni, csak két példákatt mutatok.

Alan King new yorki dizájner és amellett, hogy 1 dolláros egyszer használatos maszkokat kínál, lehet tőle rendelni (egyébként elvileg Romániába is) ilyen úgynevezett vegán piton maszkot is nem kevesebb mint 100 dollárért.

Katie May alapvetően Los Angelesben tervez esküvőkre ruhákat, nemcsak menyasszonyoknak, hanem a násznépnek is. És ez meg is látszik a maszkjain, azokban is van egyfajta esküvői csillogás, még ha nem is arra készültek.

Nem időzök tovább a külföldi példák bemutatásával, inkább helyi tervezők munkáit mutatom meg. És ha már esküvői ruháknál tartottunk, akkor nem is kezdhetjük mással, mint a Delikatesszel. Bár a Delikates manapság már korántsem csak menyasszonyi ruhát jelent, bár azzal alapozták meg az erdélyi hírnevük. Az övtáskák és hátizsákok mellett most már kabátokat is készítenek, sőt legújabban védőmaszkokat is. A 12 lejes darabáron kínál maszkok sajátossága az igazi delikates hangulatú terülőminta, amely ebben az esetben is saját. (Egyébként épp van egy pályázatuk, te is tervezhetsz mintát nekik. A részleteket itt találod.)

A másik kedvencünk Zsigmond Adél maszkjai. Adél egyszerű vonalvezetésű, nagyon visszafogott ruháival leginkább különböző vásárokon lehet találkozni, online shopja sajnos nincs, de most maszkot tőle is lehet rendelni, egyszerűek és sikkesek.

Szintén jól mutatnak a Chignon mignon termékei. Normális körülmények között főleg övtáskákat és hátizsákokat gyártanak, de most maszkokat is kiviteleznek.

Nem kifejezetten dizájner darabok, de az alapvetőn varrott gyerekjátékok és kiegészítők varrásával foglalkozó Katafolt maszkjainál kevesebb vidámabbat találhatnak a gyerekek. Ők egyébként azt írták, hogy eredetileg nem akartak belevágni a maszkok varrásába, de amikor már helyi kórháznak is kérték, akkor inkább feladták az elhatározásukat.

Ha még ismertek menő maszkokat készítő helyi tervezőket, akkor írjátok meg hozzászólásba, hogy mások se maradjanak le róluk!

Fontos megjegyezni, hogy ezek nem orvosi maszkok, nem védnek olyan hatásfokkal, mint a FFP3 légzésvédők, de a cseppfertőzés megállításában ezek is használhatóak. A különböző online található tesztek szerint, egy három rétegű pamut maszk is tud annyit, mint egy egyszerű orvosi maszk (az egyszer használatos papír). És ne feledjük, hogy a maszkok esetében az is legalább olyan fontos, hogy megfelelően használjuk, mint az, hogy hány rétegű, és milyen védelmet nyújt az aeroszol fertőzéssel szemben.

Gál László