A lapos Divat elmélete

kgy, 2012. október 5. péntek

Unalmas, hogy a divatvilág a 3D-s technikák körül forog, és annyira esküszik az innovatív fejlesztésekre, hogy elfelejt kreatív lenni. Ezért az avantgard vezéralakjaként Rei Kawakubo megállapítja, hogy a jövő a 2D-ben van, és bizonyítékként az őszi kollekciójába lapos ruhákat tervezett.

Az 50-es évek formáit lapította szét néhány centiméteres tűzésekkel. Ezekben az alkotásokban a test teljesen elveszíti jelentőségét, kénytelen az öltözék után alakulni – ez már a japán öltözködés-kultúra sajátossága.

A túlméretezett ruhák határozottan a papírbabákra emlékeztetnek. A kritikusok mindegyike erre tért ki, amikor a Comme-kollekciót méltatta. Úgy vélték, a papírbaba formák, a naív virágminták, a puzzle kockák a gyermekkor nosztalgiái is. És erre erősítenek rá a zoknik, cipők.

De Rei Kawakubo alkotását nem értelmezhetjük ennyire egyszerűen, hiszen maga a divattervező állapítja meg, hogy elszomorítják az olyan kollekciók, amelyeket túl gyorsan megértenek a nézők. A lapos ruhák mögött éppen ezért több elmélet van. Először is a laposról szól a japán pop-art superflat-irányzata is, és a japán viseletkultúra sajátossága a flat dress. Ilyen a kimonó, amelynek már a szabástechnikája is merőben különbözik a nyugatitól. Míg mi, európaiak ruháinkat a test formájára igazítjuk, hajlatokkal, bevarrásokkal, tűzésekkel formáljuk 3 dimnezióssá, addig Japánban a kimonókat kisebb-nagyobb téglalapokból varrják össze, 2D-s alakzattá formálják, és ehhez az öltözködésnél is ragaszkodnak. Ezért a kimonók viselésekor az emberi test elveszíti fontosságát, kénytelen a ruhához igazodni, mert a melleket leszorítják, a derekat kitömik, a lábak mozgáslehetőségét korlátozzák. Azt mondják, a kimonóknak 2.5 dimenziójuk van, hiszen a lapos formát a test köré csavarják.

A kollekció második részében a lapos az unalmassal, az elcsépelttel rokonértelmű, és mintha azt üzenné, hogy a környezettől függ, egy formából klisé lesz vagy művészet. Rei Kawakubo ruhái ugyanis éppen a giccses virágmintáktól bájosak, megbontanák az egységet, ha ezeket valami különleges mintákkal cserélnénk ki.

Már csak azért is érdekes a Comme des Garçons kollekciója, mert a bemutatón Rei Kawakubo nem használt zenét – a hatás kedvéért, vagy talán azért, mert az is túl szokványos.

Lehet, hogy ez a kollekció csak egy egyszemélyes lázadás volt, lehet, ennél több. Nem tudom, de ha a japán avantgard tervező egy fél évvel később mutatja be a lapos, papírbaba-szerű ruháit, akkor trendkövető lett volna. A héten Párizsban visszaköszönt a lapos-elmélet, és a divatszakértők már a negyedik dimenzióról is beszéltek.

Címkék: , , , ,