A katolicizmus divatja

kgy, 2012. december 5. szerda

A katolikus egyházhoz fordult a divat, vagy legalábbis ennek szent szimbólumai ihlettek több divattervezőt is. Inkább a milánói divatházakat vonzzák a keresztény világ jelképei és az egyházi viselettörténet.

Dolce and Gabbana a szicíliai barokk vallási tradíciókat használja inspirációs forrásként, így a kardinális köpenyt különböző változatokban szerepeltette, fátylat használt és elsőáldozó ruhákra emlékeztető csipke-csodákat vonultatott fel idei őszi kollekciójában.

Ugyan nem nyilvánvaló, de feltételezhető, hogy a printeken és a fülbevalókon a szicíliai barokk szentképek és dísztárgyak angyalai szerepelnek.

A kollekciónak ugyan egyházi vonatkozásai vannak, ezúttal a Vatikán nem szólalt fel, és érthető is, mert most Dolce and Gabbana visszafogottan bánt a kereszténység szimbólumaival.
Ez viszont nem így volt a ház aranykora kezdetén. 1997 októberében ugyanis a Vatikán jelezte, nem értékeli az olasz divattervező-páros 98-as tavaszi-nyári kollekcióját. Akkor azért háborodott fel a katolikus egyház, mert Domenico Dolce és Stefano Gabbana a Mária-kultusz jelképeit használta fel, így például Mária képeket nyomtatott a kelmékre, vagy a Szűzanya hagyományos ábrázolásából ismert módon kötötte meg a kendőket.

Megtaláltam a 98-as nyári kollekció bemutatójáról készült felvételt. Ezen jól kivehető a Mária-mintás blúz, szoknya és ruha.

Nem Dolce és Gabbana az egyedüli divattervező-páros, akit őszi kollekciójában a kereszténység inspirált. Aquilano.Rimondi is ehhez a forráshoz nyúl vissza. Ez a két divattervező a reneszánsz egyházi díszítő motívumokat használta fel és a kor textiltechnikáját alkalmazta.

Az áramlatra a Givenchy-ház is reagált. Riccardo Tisci 2013-as nyári, minimalista kollekciója alapmotívuma a kolláré.

A kereszténységet vagy annak hagyományait időről időre felfedezik maguknak a divatházak. Például az Imitation of Christ 2001-es nyári kollekciója gyászruhákból áll, mi több, a bemutató temetési szertartás volt, és a manökenek egy koporsót megkerülve vonultak fel. Mondanom sem kell, hogy ez a divatesemény is felháborodást keltett: egy New-York-i katolikus közösség tiltakozott ellene.

Jobban visszatekintve, Coco Chanel sem maradt közömbös a katolicizmushoz. A fiatal Gabrielle zárdában nevelkedett, Chanel életrajzírói ezzel magyarázzák az egyszerű vonalak, illetve a fehér-fekete iránti szenvedélyét.

Címkék: , , , , , , ,