A háziasszonykáktól a flower power lányokig – ó, azok a hatvanas évek!

Anna, 2012. március 27. kedd

Azt már korábban megírtuk, hogy a divatszakértők szerint a 2012-es évben többek között a múlt század 20-as és 60-as éveinek öltözködési stílusából újragondolt ruhák és kiegészítők nagyon divatosak lesznek. A múltkor a Jazz Age-et, a húszas éveket mutattam be, most következzenek a hatvanasok!

Az öltözködés és stílus szempontjából az 1960-as években sem időben, sem térben nem létezett már egy egyetlen irányzat, amely az egész korszakot meghatározná (mint ahogyan azt a húszas években láttuk). Egymás mellett és egymás után több különböző divathullám határozta meg azt, hogy éppen mi számít trendinek.

Hangoló:

A hatvanas évek elején még az előző évtized mindig mosolygós, tökéletes háziasszonykái voltak divatban: hódított a klasszikus, letisztult elegancia és a pasztell cukorkaszínek. A kor egyik legtalálóbb “ikonja” a Barbie baba (1959. márciusától torzítja befolyásolja a kislányok egészséges testképét).

Az évtized elejének egyik legmeghatározóbb stílusikonja, valóságos trendsettere Jacqueline Kennedy volt. (Első) férje, John F. Kennedy 1961-es megválasztásától 1963-as meggyilkolásáig First Ladyként eltöltött három év alatt egy egész kontinens női divatját diktálta (sőt világszerte). Kifinomult ízlése és egy nagyszerű stílus-tanácsadója volt Oleg Cassini francia-amerikai divattervező személyében. Jackie-nek köszönhetően vált kötelező darabbá a térdig érő szoknyájú kiskosztüm, a dobozka formájú kalap (a pillbox hat), a háromnegyedes ujj, az A-vonalú ujjnélküli ruhák, a tűsarkú (stiletto) és a törpetűsarkú cipők (kitten heels), a bőszárú nadrágkosztüm, a nagy és kerek napszemüveg, a dupla és tripla gyöngysor. Kevésbé ünnepélyes alkalmakkor szívesen viselt élénk színeket, nagy mintákat és modern vonalú ruhákat, ő volt az első “celeb” stílusikon, aki a farmernadrágot divatossá tette. Kedvencei Cassini mellett Givenchy, Dior és Chanel voltak, az első elnökfeleségként eltöltött évben férje százezer dolláros fizetésének másfélszeresét költötte divatra :)

farmer kötött pulcsival - Jackie tette divatossá

Katie Holmes Jackie Kennedy szerepében a 'The Kennedys' minisorozatban

A ‘cukorbaba háziasszony’ divathullám után egy nagy átalakulás következett:
1964-ben Mary Quaint divattervező megalkotta a miniszoknyát, ugyanebben az évben a francia Andre Courreges pedig divatba hozta az “űrhajós stílust” – nadrágkosztümök, fehér csizmák, szögletes vonalú felsők és miniruhák, hatalmas napszemüvegek, plasztik (poliészter és PVC) ruhaanyagok és neonszínek. A lakberendezésben is a futurisztikus űrállomás-hangulat volt a menő. Míg a hatvanas évek elején a divatot főleg Amerika diktálta, az évtized közepére a divat és a kor szellemi központja London lett. A Modernisták (Modernists, The Mods) a Rokisok (Rockers, ők ’50-es évekbeli rock-n-roll-t hallgattak, Elvis-frizurájuk volt, bőrszerkóban jártak és motorbiciklijük volt – azaz egyfajta ős-rokkerek voltak) ellen kialakult szubkultúrából mainstreammé váltak: dolgozó fiatalok voltak, akik szabadidejükben kultúrkodtak, zenéltek, buliztak és nagyon tudatosan alakították a stílusukat. Jellemző volt rájuk a mindennapi elegancia, a jó szabású de mégis fiatalos, színes és/vagy különleges anyagból készül öltönyök, a szűkre szabott ing, zakó és nadrág, a színes/mintás nyakkendő, a hanorák, a Levi’s farmer, a kötött magasnyakú (sokszor ing helyett a zakó alá), a Vespa robogó.

férfi divatreklám a hatvanas évek közepéről

a mai férfi a hatvanas évek stílusában

British Vogue 1966. szeptember

minden fiatal őket...

... és őket rajongta körül (The Rolling Stones, ausztrál turné, 1966)

a 'The Small Faces'

A nők öltözködése eleinte nem sokban különbözött a modernista férfiakétól, divatos volt a rövidre vágott haj (a pixie cut) de a méhkasnyira tupírozott hajkorona is (a beehive, lásd Amy Weinhouse), a drámai műszempillák minden mennyiségben. Később egyre inkább hódítottak az élénk színek, a geometriai minták (lásd Yves Saint-Laurent ikonikus ‘Mondrian’ ruhája).

A hatvanas évek nagy stílusikonjai (a teljesség igénye nélkül): Twiggy, Brigitte Bardot, Jean Shrimpton, Verushka, Audrey Hepburn, Jane Birkin, Claudia Cardinale, Jane Fonda, Sophia Loren, Liz Taylor és Richand Burton, Sean Connery, a sort hosszan lehetne még folytatni. A meghatározó zenék és zenészek közül épp csak megemlítem a The Beatlest, a The Who-t, a The Rolling Stonest, Jimi Hendrix-et, Janis Joplint…

egy Givenchy modell a hatvanas évekből

fürdőruhareklám

Cher, itt még nagyon fiatalon

playmate a hatvanas évekből

Brigitte Bardot

összeöltözött család

YSL 'Mondrian' miniruhája a Vogue Paris címlapján

egy 1967-es editorial fotó az amerikai Vogue-ból

az űrhajós trend, az alsó képen már megjelenik a hippis minta is

 Néhány Vogue-címlap a hatvanas évekből:

Twiggy egy 1967. októberi címlapon

Az évtized során a színek és minták fokozatosan egyre hangsúlyosabbá, egyre ‘vadabbá’ váltak: az évtized elejének pasztelles és kifinomult ruháitól a színes geometrikus szabásvonalakon és mintákon át a hatvanas évek vége felé eljutunk a pszichedelikus szín- és mintavilághoz. (A rossz nyelvek szerint azért lett divat a pszichedelikus mintavilág, mert a modernisták drogfogyasztása hatalmas méreteket öltött – a marihuána és az LSD csak az enyhébb szerek voltak – és egyfolytában “szálltak”…) Nagyon divatosak voltak akkoriban Emilio Pucci olasz divattervező hipermintás darabjai, valamint a csipkés és a bársony miniruhák, a hosszú és nagyon bő ujjú felsők, a tollboa.

Anna Sui 2010-es tavaszi pszichedéliája

Basso & Brooke, ugyancsak 2010 tavaszi RTW (ready to wear) kollekció

The Mod Girls: ilyenek voltak a modernista lányok

egy szépséges Pucci alkotás

a legendás Woodstock fesztivál egy plakátja: "Take the trip this summer" - mi lehetett ott... :)

Az évtized utolsó éveiben a modernisták a reggae és a világzene fele fordultak, trendivé váltak az indián és a cigányos (gypsy, a nyugati világban ez egy kicsit mást jelentett, mint most, nekünk) azaz a virágos, rojtos, laza, természetes anyagokból készült darabok, flower power, fejpántok és fejkendők, nagyon bő szárú nadrágok, kerek szemüvegek, minden ami kell. Ez a (nem csak divat)hullám volt a hippi mozgalom, amely a hatvanas évek végének és a hetvenes évek elejének meghatározója volt. A hippi stílus bizonyos szempontból szintén egy androgün stílus, csak itt a férfiak stílusa közeledett  a nőkéhez (színek, minták, hosszú haj stb).

Prada 2011/12 őszi-téli kollekció

az 'Urban Hippie' 2010-es trend volt

A hippikorszakról nagyjából 1969-től beszélhetünk, igazából a következő évtized, a hetvenes évek elejének meghatározó irányzata minden szempontból. De az majd egy következő bejegyzés témája lesz :)

további inspirációért a következő oldalakat ajánlom:

http://weheartvintage.co/category/1960s/
http://theswingingsixties.tumblr.com/ (hangulatképek a 60-as évekből, órákig tudnám nézegetni)
http://www.paperpast.com/html/1960_fashion.html
http://fashionbloglife.com/60sfashion/
http://www.vivawoman.net/2012/01/14/yeah-baby-yeah-its-the-groovy-1960s-fashion/

A hatvanas évek hangulata filmekben (a lista rövidke, segítsetek kiegészíteni :) ):

Az Austin Powers filmek Mike Myers-szel: The Spy Who Shagged Me és a Goldmember (’60-’70)
Az első James Bond filmek, amelyekben Sean Connery a 007-es ügynök
The Kennedys (8 részes minisorozat)
Pan Am (egy 2011-ben indult sorozat)
Mad Men (sorozat) – a Mad Men-ben bemutatott hatvanas évekbeli amerikai divatról a következő bejegyzésben fog szó esni

Búcsúzásképpen: Marlena Shaw – California Soul (1969) (remastered)
PS. A ‘The Lincoln Lawyer’ egyik betétdala ez, ajánlom, mert jó a film.

Címkék: , , , , , , , , , , ,

10 hozzászólás ”

 1. Miss_Katjes:

  nem hiaba olyan nepszeru a mad men sem :) szepen osszeallitott bejegyzes, a hajokat furkeszo kennedys kep kulonosen hangulatos

 2. Lily:

  Nagyon jo poszt, elvezettel olvasom az irasaidat mindig:)
  Megemlitenem meg Nicole Richie-t, akinek stilusa ugyancsak bohem, hippi; ruha es ekszer kollekcioi is ugyancsak ebben a stilusban szulettek. Nekem nagyon bejon az o stilusa, egyszeru es nem csillogo-villogo.
  Es egy erdekesseg: az alabbi 70-es evekbeli videobol ugy tunik hogy a hippi korszak es a Beatles a neptancra is ugyanugy hatott, nagyot derultem rajta :) :

  http://www.youtube.com/watch?v=jF79yE0crBY

 3. Lompos:

  JFK fehér ingben, zakóban, fekete bőrcipőben és… fehér tenisz frottírzokniban!!!!!! :-))

 4. Lompos:

  Frottír visszavonva…

 5. SLAMPOS:

  Gratula nagyon jo cikk
  JFK Jacht klub eloirasok szerint oltozve (Hyannis Yacht Club tobb mint valoszinu) … :>)

 6. Anna:

  köszönöm az elismerő szavakat mindenkinek :)

  eszembejutott még egy film, a Mona Lisa Smile, amely jól ábrázolja az 50-es évek végének amerikai társadalmát. arról szól, hogy akkoriban egy fiatal hölgy egyetlen (társadalmilag elfogadott) életcélja a férjhezmenetel és a “cuki háziasszonykodás” lehetett – és lányokról, akik elfogadják ezt vagy lázadnak ellene.

 7. Zsuzsanna:

  Jó volt ez a kis történelmi visszatekintés. Még több múltidézőt, ha lehet.

 8. feheér rudolfné:

  Nagyon tetszett ez a kis visszatekintő divatvarázs ,szinte vissza hozta a fiatalkori ruhás szekrényem tartalmát. Sok ruhámat magam készitettem akkoriban, igy olcsóbb és egyedibb volt.
  Örömmel mutattam az unokámnak is a régi divat világból egy kis ízelítőt.

 9. M68:

  több ilyen oldal kellene…igazán tetszett….

 10. natasha:

  Antonioni L’avventura, La Notte, L’eclisse hármasa, de főleg a Blow-up. Fellinitől a La dolce vita és az Otto e mezzo, de inkább a Giulietta degli spiriti.