25 éves lett az UAD-gála: a végzős divattervezők bemutatóján jártunk

admin, 2019. június 30. vasárnap

Negyed évszázad Kolozsvár (és szerintem bátran mondhatom, hogy Erdély) divattörténetében meglehetősen sok. 25 év alatt több száz divattervezőt termelt ki Romániának és egész Európának a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem.

 

Június 29-én a kolozsvári Román Operában szervezték meg az ünnepi évfordulós gálát. Számos híresség jelent meg az eseményen.

A gálát Andreea Esca nyitotta meg, aki a gála igazgatójával (Lucian Broscatean) nagyon jó kapcsolatot ápol, és kihangsúlyozta, hogy a divat mindannyiunk életében jelen van, illetve, hogy mennyire fontos, hogy a gálán látható jövőbeli tervezőket támogassuk, hiszen fontos, hogy fennmaradjanak hazai kis márkák. És a normális megélhetéshez szükségük van vásárlókra.

Először az alapképzést befejező diákok mutatták be diplomakollekciójukat, majd ezt követően a mesteris diákok alkotásait vonultatták fel:

Nagyon sok kollekcióban viszontláthattuk a jelenleg egyik legnagyobb problémánkat, a környezetszennyezést, aminek egyik okozója éppen a fast fashion, így voltak olyan kollekciók, amelyek újrahasznosított anyagokból készültek (szövet, műanyag).

Mariana Padurariu kollekciója volt az egyik legérdekesebb számomra, amit a vallás megreformálása (és az egyházi ruhák megváltoztatása) ihletett.

Az másik nagyon érdekes kollekció a “közösségi média” okozta károkat hívatott bemutatni, hiszen a tervező szerint napjainkban a második legnagyobb szennyezést kiváltó elem az a közösségi média, ami megkívánja a fogyasztóktól, hogy változatosan öltözzenek, hogy olyan ruhákat vásároljanak, amelyekre nincs szükségük. Emellett még ott vannak azok a károk, amelyeket azzal okoz, hogy egy irreális testképet állít fel és rombolja a fiatal generációk önértékelését.

Mivel idén a Perwoll volt az esemény főtámogatója, így egy általuk kiválasztott, nem végzős diák kollekcióját is bemutatták. Nem véletlen, hogy ez lett a Perwoll által díjazott kollekció, hiszen hihetetlenül színes volt, a könnyű anyagok jellemezték.

Jó volt látni a sok tehetséges diák kollekcióját, és hogy mindegyik olyan fontos témát dolgozott fel, amely napjainkban nagyon aktuális. Emellett pedig örömmel láttam, hogy ezeket igencsak kreatív módon mutatták be. A nézőkben ráadásul nem maradt a végén egy rossz szájíz, viszont merem remélni, hogy a gála után rajtam kívül még jó páran legalább annyit gondolkoztak az ott hallottakon (és látottakon), mint én.

TAMÁS ENDRE

Címkék: , ,