Tudom, mit viselsz az idén nyáron

admin, 2009. január 3. szombat

Ilyenkor, év elején nemcsak életünkkel, de ruhatárunkkal is számot vethetünk. Annál is inkább, mert közelednek az év eleji nagy leárazások. Nem árt, ha tudjuk, mit érdemes megtartani és milyen darabokba kell befektetni az idén.

2009 minden jel szerint a nagy visszatérések éve lesz, és sok olyan ruhadarab kap ismét szerepet, amelyről azt reméltük, csak a rémálmainkban találkozunk velük újra.

Színek: púder és narancs

A narancssárga már a téli szezonban is kíváló alternatívát szolgáltatott azoknak, akik unták a lila-kavalkádot. Ebben az évben az élénkebb árnyalatai fognak hódítani. Az év divatszíne címre a púder is pályázik, ez az a szín, amely minden öltözéknek légies eleganciát kölcsönöz.

Bermuda

Míg a kilencvenes évek elején a sportos változata hódított, a megújult bermuda szabásvonala sokkal lágyabb és nemes anyagokból készül. Azonban ez a hossz nem mindenkinek áll jól, ezért valószínűleg inkabb a tinik körében fog nagyobb sikernek örvendeni.

A pasim farmerje

Japán tinédzser-lányok tehetők felelőssé azért, hogy már nem ciki a barátunk farmerjában mászkálni, és hogy többször bizonyították, a férfias szabásvonal igenis nőies tud lenni. A másik alternatívát egy rendhagyó farmer viselésére a grunge stílus szolgáltatja: hipózd ki és szaggasd meg, és máris átélheted a kilencvenes évek rocksztár-utóérzését.

Nyolcvanasok

Ehhez elég leugranod a sarki turkálóba. Férfias pólókkal, szűk szoknyákkal és vad minta-párosításokkal próbálják visszacsempészni ezt a nem túl megnyerő divatkorszakot.

Overall

Egy újabb felélesztett klasszikus: a kezeslábas, vagy ahogy nálunk ismerik, a salopéta. Lassú, de biztos léptekkel menetel a mainstream divat irányába, a korábbi szezonokban a rövidnadrágos változatával ismerkedhettünk meg, és a melós fazon sem volt ritka. Az új szezon nőiesebb vonalakat ígér, hosszú nadrágszárakkal és gyakoribb pirosszőnyeges megjelenésekkel.

Mikro-mini

Mindenképp üdvözlendő, hogy ennek a minihossznak a nyolcvanas évekkel ellentétben nem a szűk változata kerül előtérbe. Mivel igazán kényes hosszt képvisel, exhibicionisták mellett csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy tengerparti buli mellett máshol is viseljék.

[gg]

Címkék: ,

7 hozzászólás ”

 1. kesztió:

  „Ilyenkor, év elején nemcsak életünkkel, de ruhatárunkkal is számot vethetünk. Annál is inkább, mert közelednek az év eleji nagy leárazások. Nem árt, ha tudjuk, mit érdemes megtartani és milyen darabokba kell befektetni az idén.”

  Lenne egy zseniális tippem, méghozzá ingyen: azt tartsd meg, ami tavaly jól állt. Gyengébbek kedvéért: mert akkor minden bizonnyal idén is pont olyan jól fog állni, nemde?

  Ennek a felfogásnak persze van egy ordas hibája. Komoly jövedelem-kieséshez juttathatja nemcsak a divatdiktátorokat, de mindazokat, akik abból élnek, hogy a nőket a ruhatáruk évi rendszerességgel és teljesen irracionális módon történő lecserélésére buzdítják.

  Egy szó mint száz, fejlett vizuális kultúrával, de legalábbis jó ízléssel megáldott hölgyek részéről simán elvárnám, hogy rájöjjenek, mire megy ki a játék (pénzbehajtásra ugye), ennélfogva először inkább az eszükre és a testükre hallgassanak, csak utána a Joy magazinra meg a kifutókra.

  A sors iróniája amúgy, hogy legjobb tudomásom szerint maguk a blog szerkesztői is pont a fent említett kategóriába tartoznak…

 2. Iza:

  kedves kesztió, értékelem a “leleplező” hozzászólásod, de egy deklaráltan divatblogba ilyet írni kb. egyenértékű azzal, mintha egy horgászlapban értekeznél arról, hogy “a halak is érző lelkek” :)
  szerintem a bejegyzés nem arról szól, hogy minden évben le kell cserélni a ruhatárad, hanem arról, hogy ha vennél egy új darabot és urambocsá’ még divatos is szeretnél lenni benne, akkor mi az, amiből választhatsz. nem olyan nagy bűn egy kis hiúság…
  ha meg nem érdekel a divat, akkor nem olvasol divatblogokat, és kész

 3. kesztió:

  Kedves Iza,
  a halak érző lelkével történetesen melléfogtál, mert a legújabb EU-s normák szerint sporthorgásznak halat kifogni szabad ugyan, de a fogás dokumentálása (fotó, videó, stb.) után azonnal vissza is kell dobni a vízbe, hogy minél kevesebbet szenvedjen. És a kedvtelésből űzött vadászatnak is meg vannak számlálva a napjai… :D

  De félre a tréfával. Ha a bejegyzés azzal kezdi, hogy mit érdemes megtartani és mibe kell befektetni, akkor igenis arról szól, hogy a divat függvényében jelentősen átalakítod a ruhatáradat – igen, akár a lecserélés erejéig. És nem a divatos öltözködést kifogásoltam önmagában, hanem azt, hogy a divat ennyire szempont legyen.

  Én még azt is fölösleges rongyrázásnak tartom, ha egy tökéletes alakú nő (akin ugye minden agyament kreáció jól áll), megengedi magának a luxust, hogy pénzt és időt áldozzon a mindig ún. legutolsó divat szerinti öltözködésre. De ha egy olyan valaki, akinek ráadásul az alakja, a stílusa, esetleg a pénztárcája jól láthatóan nem vág össze a fenti fényűzéssel, és ennek ellenére mégis elsődleges szempontként kezeli az utolsó divat szerinti öltözködést, az már egyenesen patetikus.

  Mért nem akartok kicsit egyéniségek lenni? És jobban tudni annál a minden hájjal megkent divatdiktátornál, hogy azt a bizonyos egyéniségeteket mi is fejezi ki a legjobban?

  Amúgy tudom, hogy állandó fejlődésben vagytok, de azért feltételezem, nem változik évente épp annyit a személyiségetek, hogy véletlenül mindig pont az utolsó divat segítségével lehessen optimálisan kihangsúlyozni.

 4. Iza:

  kesztió, nem lehet mindenki akkora egyéniség, mint te, mert akkor mind egyformák lennénk :)
  ami a halakat illeti, az csak egy példa volt, de ha már boncolgatod a témát, én elég képmutatónak tartom ezt a dolgot, mert akkor mi van azokkal a halakkal, akiket nem egy barátságos fotózás, hanem a vacsora kedvéért fognak ki? vagy egy vegetáriánushoz van szerencsém? de most nem ez a téma
  nagyon sokféleképpen lehet valaki divatos, vagy szerinted az, aki divatosan öltözködik, az kevésbé egyéniség, mint az, aki mondjuk egyfolytában farmer-pulcsi szerelésben jár? azt hiszem, kicsit túl komolyan veszed ezt az egészet, és az a megközelítés, hogy különbséget teszel a tökéletes alakú nők és a többiek között, elég modortalan
  de ennek a vitának semmi értelme, mert ez itt egy divatblog, ami a divatról szól, és akit ez nem érdekel, annak szíve joga, hogy ne olvassa

 5. kesztió:

  vagy egy vegetáriánushoz van szerencsém?

  Nem. A jelek szerint én viszont olyasvalakihez, aki nem tud különbséget tenni a kedvtelésből való gyilkolás illetve a táplálékszerzésért történő öléstől. Szerintem 100 év múlva ez utóbbit is szégyellni fogjuk amúgy.

  nagyon sokféleképpen lehet valaki divatos

  Igen. Például úgy, hogy értelmesen, a divatot is figyelembe véve alakítod a ruhatárad az egyéniségedhez, testi adottságaidhoz illetve pénztárcádhoz, vagy úgy, mindig vakon, az utolsó divat szerint öltözködsz – még akkor is, ha inkább az utolsó előtti állna neked igazán jól. Szerintem eléggé evidens, hogy ez utóbbi ellen van kifogásom. De készségesen elismétlem még néhányszor, ha szükséges.

  aki divatosan öltözködik, az kevésbé egyéniség, mint az, aki mondjuk egyfolytában farmer-pulcsi szerelésben jár

  Na, ettől a sztereotípiától áll meg az eszem. Szóval, ha nem divat, akkor csakis farmer plusz pulcsi. Más lehetőség nincs, ugye. És akkor az, aki mondjuk nem a mostani, hanem a két évvel ezelőtti trend szerint szabott cuccokban jár (mert az jól állt neki), és pasztellszínekben (mert az áll jól neki), pedig teszem azt, most épp a rikító sárga-zöld a menő (de az történetesen nem áll jól neki), akkor az most inkább „divatos” vagy „farmerpluszpulcsis”?

  az a megközelítés, hogy különbséget teszel a tökéletes alakú nők és a többiek között, elég modortalan

  Nagyszerű! Akkor hát a kevésbé előnyös alakúak is öltözzenek úgy, mint a tökéletes idomúak, mert különbséget tenni modortalanság. Pl. adj egy molettre keresztcsíkos matrózblúzt meg miniszoknyát, mert a fotómodelleken milyen jól mutat. Vagy fejtsd ki egy alacsony, dundi lánynak, hogy milyen divatos a hosszú szőke haj. Ezt hívják profizmusnak, ugye. Ki is mondta, hogy az a legnagyobb igazságtalanság, ha a nem-egyenlőeket egyenlőkként kezeljük?

 6. boro:

  kedves kesztió!
  az ingyen tippednek ‘azt tartsd meg, ami tavaly jól állt’ van 1 másik hibája is, mint amit fejtegetsz: nem biztos, h mindenki jól fogja érezni magát tőle.
  ugyanúgy, ahogy egy nem szupermodell alkatú nő is felvehet BÁRMIT magára, ami NEKI tetszik. nem neked. miért ne?? ha ezt mondja az eszük is a testük is. ha ettől érzi jól magát. ezt jelenti maga a személyiség szó: mindenki AZ, akinek születik, és szabadon formáljhatja magát.
  mert az öltözködésben ez a lényeg: örömforrás.
  a divatban pedig sokkal mélyebb dolgok is vannak, ha csak a fogyasztásról beszélnénk, lenne igazság szavaidban, bár hidd el, semmi újat nem mondassz azzal, h hahó ti még nem tudjátok mire megy ki ez??
  én divattervezek, és hidd el, maga a tervezés arra megy ki, hogy megformáljunk egy olyan világot, amit az emberek szeretnének.
  amit pedig a blogger-hölgyek bemutatnak, az egyrészt a megtervezett világnak az értelmezése, másrészt az ő személyiségük, amit te képmutatóan támadsz pont az egyéniség fogalmán lovagolva…és még egy harmadik dolog is az, itt idézlek: “Például úgy, hogy értelmesen, a divatot is figyelembe véve alakítod a ruhatárad az egyéniségedhez, testi adottságaidhoz illetve pénztárcádhoz.”
  Ha olvasnád a blogot, ja, ők pont ezt teszik: a kifutók cuccait mutatják be, érdekes személyiségeket saját közösségünkből, és a helyi üzletek választékát.
  úgyh, mielőtt még párszor támadnál, gondold végig, h te végül tudod mit akarsz?

 7. Borsoo:

  A divat úgy alakul, ahogy a kereskedők alakítják.
  Télen pédlául szinte csak lila rucikat lehetett kapni.
  Cipőt is csak olyat kapsz, ami épp divat. Sok választása nincs az embernek.

  Ez a hajdivatra is ugyanúgy érvényes.
  Azt mondják újra divat lesznek a hullámok. Láttam egy érdekes hajformázót, valami Sedusa a neve. Szerintetek újra divat lesz a dauer is?