Orosz tervezők a világdivat-palettán

Delikates design, 2014. november 22. szombat

A moszkvai divat fejlődésében nagy szerepet játszott a történelem alakulása. A 20. században a kommunizmus ahogy mindenre, az öltözködésre is rányomta bélyegét. Akkoriban még „divatosabbnak” számított a szürke, fekete és ennek kombinációi.

pinkdama578

A rendszerváltás után a világgazdaság figyelme egyre inkább Oroszország felé fordult, így a nemzetközi divatszakma is ide tekintett. Ekkor vált Moszkva is igazán fontossá a divat térképén és lett a luxus keleti fővárosa. Gyors ütemben jelentek meg itt is a divatcégek, hiszen Oroszország hamarosan az egyik gazdasági nagyhatalomnak számított. Olyan cégek tűntek fel a fővárosban, mint a Valentino, a Versace, Donna Karan, Fendi, Hugo Boss, Strenesse Group és lassan megjelentek a neves divatlapok is, mint például az orosz Vogue. Gondoljunk csak bele abba, hogy ha tényleg itt él a legtöbb milliárdos, ahogy állítják, akkor mennyire megéri a nagy divatházaknak újabb és újabb üzleteket nyitni Moszkvában! A frissen meggazdagodott orosz réteg elképesztően tehetős. Nem véletlenül, hiszen Oroszország olaj- és gázipari bevételei mind a fővárosban összpontosulnak.

Moszkva divatgurui

A nyugati divatmárkák elterjedésével egy időben, az orosz tervezők is egyre nagyobb teret kaptak, így a kilencvenes években vált népszerűvé Slava Zajcev, aki már a kezdetektől a kifinomult francia stílust vette alapul. 2015-ös tavasz/nyár kollekciójára a különböző kockás minták felvonultatása, a harangkalapok, prémek és finom, nőies vonalak jellemzőek.

Tegyük fel a kérdést, melyek a legjellegzetesebb motívumok, melyek eszünkbe jutnak Oroszország vagy a főváros, Moszkva hallatán? Szerintem mindenképp megemlíthetjük a Matrjoska babát, a prémes kucsmát és kabátokat, a szovjet katonákat, az utolérhetetlen orosz balettet és a népművészetükben megjelenő gazdag virágmintát. Ezek a motívumok pedig mind megjelennek az orosz divatkollekciókban külön-külön, de akár kombinációkban is.

Slava Zajcev , Spring/Summer 2015

Slava Zajcev , Spring/Summer 2015

Slava Zajcev , Spring/Summer 2015

Slava Zajcev , Spring/Summer 2015

Jelena Nazaroff volt az egyike azon tervezőknek, akik sikeresek voltak hazájukban, de hamarosan külföldi divatcégeknél kezdtek dolgozni. Jelenát a francia Jacques Fath ház csábította nyugatra.
Ulyana Sergeenko stílusa ideális elegye a szláv divatfelfogás és a Nyugat-európai eredetű megoldásoknak. Az alkotó, mint divatmárka, még nem tudhat maga mögött nagy múltat, de ígéretes kreációira felfigyelt a világ. 2012-ben a párizsi divathét egyik központi szereplője volt. Alkotásaiban ugyancsak megfigyelhetőek az orosz motívumvilág elemei.

Ulyana Sergeenko

Ulyana Sergeenko

Az idén bemutatott kollekciója ugyancsak nagy sikert aratott, melyet az orosz divathéten tekinthettek meg a szakma iránt érdekelődők.

Ulyana Sergeenko 2014, Russian Fashion Week

Ulyana Sergeenko 2014, Russian Fashion Week

A frissesség is jelen van a divatban. A Moszkvában minden évben megrendezendő Fashion Week monumentalitása szinte bármelyik nagyváros divathetével felveszi a versenyt. Olyan fiatal tervezők mutatkoznak be, akiket a szakma kevésbé ismer, vagy éppen nagyon szeret. Ilyen például: Vika Gazinskaya, Valentin Yudashkin, Julia Nikolaeva, Yasya Minochkina, Osome2some, Leon Max.

Alkotásaikat elnézve nagyon profik, de a modernitás mellett törekednek arra is, hogy ruháikban megőrizzék az orosz jellegzetességeket.

Az idén megrendezett Moszkvai divathét fő támogatója a Mercedes Benz volt, így az esemény a Mercedes Benz Fashion Week nevet kapta.

Street style on Mercedes-Benz Fashion Week Russia, 2014

Street style on Mercedes-Benz Fashion Week Russia, 2014

Vika Gazinskaya, Spring 2014 Ready-to-Wear

Vika Gazinskaya, Spring 2014 Ready-to-Wear

Valentin Yudashkin 2015-ös kollekciója a már az előző idényből jól ismert menta zöldet hozza, viszont a virágminták és más pasztellek is megjelennek az alkotásokban.

Valentin Yudashkin 2015

Valentin Yudashkin 2015

Divatosan egy jó cél érdekében

2012-ben az orosz Vogue aukciójához kért fel designereket, akik játékokat terveztek, természetesen divatos köntösbe öltöztetve. A tizenhat tárgyat aztán a magazin szenzációs vezércikkben örökítette meg. Az árverés bevételével Natalia Vodianova Naked Heart nevű alapítványát támogatták.

foto8

foto9

2013 őszén a Louis Vuitton francia divatház láda formájú pavilont emelt a moszkvai Vörös téren. A 9 méter magas és 30 méter hosszú pavilont közvetlenül a híres GUM, a volt állami áruház mellett állították fel, annak 120. születésnapjára. A pavilonban a francia divatház világhírű klienseinek személyes holmijait is kiállították. Fracoise Sagan francia írónő utazótáskáját, valamint Vlagyimir Szpivakov neves orosz zenész, karmester Stradivari-hegedűjének a tokját is láthatják az érdeklődők. A bevétellel ezúttal is Natalia Vodianova alapítványát támogatták volna, azonban a reklámként felépített pavilon szúrta az orosz államfői hivatal szemét és az azonnali lebontását követelték.

vogue

Címkék: , , , ,