Kolozsvári Fashion Show: cirkuszi férfiak és Marie Antoinette babák

admin, 2013. július 9. kedd

A Grand Hotel Itáliában tartotta meg egy héttel ezelőtt a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem a XIX. Divatbemutató Gáláját, amelyen huszonöt végzős mutathatta be kollekcióját.  A történelemből, a népművészetből és a szubkultúrákból ihletődő diákok között több magyar is volt, az ő munkáikat mutatjuk most be.

Orbán Fruzsina – Circus Obscure

vFruzsina1

vFruzsina2

Ruhakollekciójának kiinduló pontja a Coney Island előadói, de vett át elemeket a Cirque du Soleil, illetve a Comedia dell’Arte jellemezeiből és a kortárs divatvilágból is.  A Circus Obscure az a világ, ahová az átlagember a szürke hétköznapok elől menekül, és a cirkuszművészet rabjává válik. Egy mikroegzisztencia, ahonnan nincs menekvés, ahol belezavarodik az ember a színek és hangok kavalkádjába. A cirkusz dekonstrukciója és újraalkotása, oly módon, hogy véletlennek tűnjön, de tulajdonképpen egy kontrollált entrópia.

Tóth Imola – Marie Antoinette dolls

vImola1

vImola2

A darabokat Marie Antoinette csodálatos eleganciája és stílusa ihlette.  A legtöbb darab esetében a kiindulási pont egy korszett, vagy valamilyen egyéb fehérnemű, mint például egy body. Néhányhoz zakószerű ruhadarab készült, másokat egy teljes ruhává alakítottak át, nagy méretű, oldalra szélesedő, fodros szoknyákkal, amelyek szintén a kor szellemét, eleganciáját idézik. A formák, minták, színek és a drága anyagok, mint az elasztikus selyem, a csipke és a tüll, az idilli, mesebeli világot jelenítik meg. A kollekció a Jolidon támogatásával készült.

Török Patrícia – Mind-blown

vPatricia1

vPatricia3

A kollekció a szürrealizmus sejtelmes és többletjelentésekkel teli világát mutatja meg. A különös részleteket kiemelő body-khoz túldimenzionált kabátokat társítanak, amelyek szárnyaknak is tűnhetnek a lecsatolható ujjaik miatt. Az aprólékosan kidolgozott részleteket túlméretezett formák egyesítik, fogják össze. A folyékony formák, a fizika törvényeinek felborulása, az álomszerű hangulat, a valószerűtlen dolgok mind az alkotó stílusának jellemzői. A kabátokon használt tűzés technika emberi izmok látszatát kelti, a Dali-stílusú bajszokra emlékeztető kiegészítők pedig csak fokozzák a hatást. Ez a kollekció is a Jolidon támogatásával készült.

 

A show végén a támogatókból, bloggerekből, Románia divatvilágának vezetőiből álló zsűri több díjat is kiosztott a tervezők között. Tóth Imola a bukaresti székhelyű Experiment-point nevű üzletben árusíthatja darabjait, emellett pedig Török Patríciával és több másik kollégájával együtt részt vehet a román tengerparton megszervezett Mamaia Summer Fashion Weeken, amelyet a világhírű Fashion TV élőben közvetít.

 

Szöveg és kép: Szöllősi Tamás