Barokk divatbemutató, avagy hogyan hozd divatba a történelmet

admin, 2018. december 5. szerda

Több mint 30 frissen végzett, iskolás, egyetemista és befutott tervezők ruháit mutatták be az idei művészettörténeti korszakokat felidéző divatbemutatón Marosvásárhelyen. A november 26-i, sorban a 10. eseménynek idén a barokk volt a témája, azt idéző ruhákat vonultak fel a Kultúrpalota “kifutóján” , mutatták meg, hogy miként tennék hordhatóvá, tennék a mai korhoz közelebb állóvá a barokk kort idéző ruhákat.

A bemutatott darabok közt egyaránt voltak a barokk korstílusra hajazó ruhák, és voltak egészen a XXI. századi darabok, némi barokk vonással.

A ruhák mellett fontos szerepet kapott a zene, így a bemutatót egy kis barokk zene előzte meg.

A gyerekek tolmácsolásában a bemutatott darabok valahogy sokkal hitelesebbnek, érdekesebbnek tűntek. Rajtuk túlnyomórészt a barokk stílusra hajazó ruhadarabok voltak, melyek jellemzője a hosszú szoknyarész, a szalaggal, virággal díszített darabok.

De az extravagánsabb daraboknak is jutott hely,  amelyek talán annyiban idézték a barokk kort, hogy a könnyed, tüllszerű anyagok felhasználása mellett fontos szerephez jutottak a sokat látni engedtető ruhadarabok, illetve nagy dekoltázsok, magas, széles gallérok.

KulcsáAnna-Mária bemutatott ruhairól a következőképp vélekedett: ” Az alkotásaimat a természetből merítettem. A minták, a vonalak a természet csodálatos színeire alapoznak, az évszakok inspiráló szépségeire. Próbálok egyedi ruhákat alkotni, de mindennapi használatra.”

Az általa bemutatott darabok hallhatóan elnyerték a nézők tetszését is.

Larrange márka ruháiról a tervező így nyilatkozott: “Valami színes, valakinek, aki vidáman színes. Függetlenül attól, hogy milyen évszázadból szeretnénk inspirációt meríteni az öltözetünkbe, milyen évet szeretnénk felidézni az életünkben, vagy melyik hercegnő életét szeretnénk magunkévá tenni, a ruhák segítenek a kreativitásunkat kifejezni, mikor a szavak cserben hagynak.”

És lám, tényleg domináltak a kollekcióban a színek, a barna, drapp, vörös, és a sötétkék majdnem mindegyik bemutatott darabon ezeknek valamilyen színkombinációja jelen volt. 

A bemutató végén egy igazi barokk stílusú ruhát láthattunk.

Márton Krisztina, a rendezvény megálmodója az esemény végén azt hangsúlyozta, hogy nem titkolt rendezvényének a célja, hogy a történelmet ,és ennek különböző hangulatát, mozzanatait ruhákon keresztül is bemutassa. Nem célja régi ruhákat bemutatni, épp ellenkezőleg, olyan darabokban szeretné felkínálni a történelmi korstílusokat, amelyek napjaink embere számára is divatosak.

A Barokk divatbemutató nagyon hangulatos esemény volt. Nagyon sok érdeklődő eljött kortól függetlenül. A családias hangulatnak köszönhetően nem volt a nézőben az az érzés, hogy minden távoli, és igen-igen “megcsinált”, hiszen a modellek túlnyomó része hétköznapi ember volt, ezáltal a bemutatott darabok is inkább emberközelivé lettek.

Címkék: , , ,